De voordelen van luisterboeken

Een oud-collega van mij had een aantal jaren geleden een webshop in luisterboeken. Toen ik bij haar op visite was, gaf ze me er eentje mee om te proberen. In die tijd had ik drie banen tegelijk en kon ik de tijd en de rust niet vinden om een boek te lezen, en dit zou de ideale oplossing zijn. Ware het niet dat ik geen cd speler had. En omdat het luisteren naar een boek niet in mijn systeem zat, lag het luisterboek vervolgens te verstoffen in een lade. Elke keer dat het schijfje door mijn handen ging, nam ik me voor om de bestanden op mijn mp3-speler te zetten. Maar ook dat bleef bij een voornemen.

In mijn zoektocht naar inspiratie voor een minimalistischer leven kwam ik terecht op het youtubekanaal van Zoey Arielle. Zoey is een beeldschone Canadese twintiger die na veel omzwervingen in Italië is neergestreken en van daaruit enthousiast blogt over haar leven en haar streven naar een betekenisvollere, minimalistischere levensstijl.

Sinds de enthousiaste pitch van mijn oud-collega heb ik niemand meer zó enthousiast horen vertellen over de voordelen van luisterboeken. In meerdere filmpjes vertelt ze hoe gelukkig ze is met de streamingdienst Audible.com waar je onbeperkt luisterboeken kunt ‘lezen’ voor een vast maandtarief. Nieuwe dingen leren, eindelijk die klassieker eens tot je nemen, Zoey doet het tijdens het hardlopen, schoonmaken en shoppen.

Ik dacht weer aan het luisterboek dat nog ergens in de kast lag, en besloot het mee te nemen in de auto. Vorig jaar heeft Sander een cd-speler ingebouwd in mijn auto en ik rij voor mijn werk flink wat uurtjes heen en weer tussen Almere, Utrecht en Den Haag. Zou ik binnenkort ook zo lyrisch zijn over luisterboeken?

Jazeker! Ik snap echt niet dat ik niet eerder de moeite heb genomen om te kijken of dit iets voor me is. Het maakt ritjes in de auto echt veel aangenamer, en ik zie mezelf ook nog wel boeken luisteren tijdens het schoonmaken.

De Nederlandse tegenhanger van Audible heet Storytel, en biedt een ruim assortiment luisterboeken aan voor een tientje per maand. Efficiënter boeken consumeren, zonder de fysieke boeken een plekje in je huis te hoeven geven. Ik zie het helemaal zitten. De eerste twee weken kun je de dienst gratis uitproberen. Ook wat voor jou?

*update*

Vandaag wees vriendin V. mij op de app Luisterbieb van de Nederlandse bibliotheken. Als je een biebabonnement hebt kun je met die app gratis luisterboeken (en e-books) lezen. Als je geen lid bent van een bibliotheek kun je een abo op de digitale bibliotheek nemen. Dan heb je voor 42 euro per jaar toegang tot een flinke bibliotheek aan luisterboeken en e-books. Ook mag je met je jaarabo twee cursussen volgen uit het online aanbod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − = zeven