Documentaire Minimalism op Netflix

Op Netflix is nu de documentaire Minimalism te zien van The Minimalists. Ik volg deze heren al een paar jaar op hun blog, en ze schrijven altijd heel inpirerende stukjes.

De documentaire biedt een inkijkje in het proces waar zij doorheen zijn gegaan. Van streven naar meer geld en succes tot het besef dat geluk helemaal niet zit in een torenhoog salaris en bijbehorende functie. Dat het in het leven draait om betekenisvol contact, genieten van wat je hebt. Van het mooie weer, van fijn gezelschap, van goed voor jezelf zorgen en je creatief en intellectueel ontplooien.

Eye-opener vond ik de verklaring voor onze zucht naar spullen. Dat die stamt nog uit de tijd dat we jagers-verzamelaars waren. En dat het zoeken naar steeds maar meer toen nut had, maar nu niet meer. De illustrerende filmpjes laten een mensenmassa zien die een winkel bestormt. Mensen die slaags raken met elkaar, spullen uit elkaars handen trekken. Hebben, hebben, hebben.

Ik zie mezelf niet vechten om het laatste paar schoenen uit de aanbieding. Maar ik moet erkennen dat de blijdschap over mijn nieuwe smartphone niet lang duurt. Het is al snel weer gewoon, en over twee jaar ben ik er van overtuigd dat ik het nieuwste model moet hebben, dat ik dan weer helemaal ‘bij’ ben. Alsof ik mezelf een update geef.

Ook het beeld dat zij geven van hun eigen streven naar bijna geen bezittingen is niet iets waar ik mij in herken. Maar in elk verhaal en elk beeld zit een wijze les die je kunt toepassen op je eigen situatie. Wat mij betreft een must see voor iedereen die wil leven met minder ruis en meer aandacht.

Minimalism: A Documentary About the Important Things from The Minimalists on Vimeo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 8 =