Het leed dat avocado heet

Ik heb er geen diepgravend onderzoek naar gedaan, maar ik durf te beweren dat de avocado de lychee verslagen heeft als meest foutgespelde vrucht. Dat heeft ook  met zijn populariteit te maken. Hipsterkantines serveren tegenwoordig bij elk belegd biologisch speltbroodje wel zo’n plak groene boter. 

Bij mij verdwijnen die dingen alleen in de guacamole, en vaker nog in de groene kliko wegens onrijp en toen te lang laten liggen. Wanneer die dingen eetrijp zijn? Nou niet wanneer er een ‘eetrijp’ etiket op zit in ieder geval. Dat is de gemeenste marketingleugen ooit. Nee, avocado’s zijn maar op twee momenten eetrijp: eergisteren en overmorgen. 

“Je kunt het zien aan het steeltje,” zegt vriendin S, “als je hem indrukt en hij veert een beetje terug, dan is-ie goed. Op een facebookgroep over koolhydraatarm eten adviseert iemand om het steeltje eraf te halen. Aan het gaatje dat overblijft kun je dan zien of hij rijp is.Dat verklaart meteen waarom ik in de supermarkt alleen steeltjesloze avocado’s aantrof en de tip van S. dus niet kon toepassen.

Het blijft een moeilijk ding, die avocado. En ik ben er ook niet van overtuigd dat ik het echt lekker vind. Maar de marketing rond de groene vrucht is onfeilbaar. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik het gevoel krijg dat ik een sukkel ben dat ik niet regelmatig avocado op toast eet. Goede vetten! Gezond! Hip! Als je avocado’s eet ben je een bewuste consument met aandacht voor mens, dier en milieu. En dat wil ik graag zijn.

Maar ben je dat wel als je avocado’s eet? Klopt het beeld wel wat #fitgirls en #instameisjes ons voorschotelen? 

Voor de productie van één kilo avocado is rond de 1.000 liter water nodig, las ik in Trouw. En aangezien avocado’s worden verbouwd in gebieden met waterschaarste heeft hun populariteit niet bepaald een goede invloed op de watervoorraden. 

Om aan de toemende vraag te kunnen voldoen, gaan boeren bovendien steeds meer over op het telen van avocado’s, wat weer slecht is voor de biodiversiteit. Maar de productie kan de vraag nog steeds niet bijbenen. Gevolg: de prijzen schieten door het dak en de lokale bevolking, die dagelijks avocado op het menu had staan, kan ze niet meer betalen. 

Ondertussen belandt bij mij thuis de allerlaatste rotte avocado in de kliko. 

Stop the madness. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + = tien