Hygge

hyggeHet kan je niet ontgaan zijn: Scandinavië is hot. Of het nu gaat om mode, boeken, tv-series of meubels, als het uit Scandinavië komt, verkoopt het goed. Inmiddels is er zelfs een Nederlands tijdschrift dat zich volledig richt op Scandinavisch wonen: Scandinavian Living. En niet alleen tastbare Scandinavische producten zijn populair, ook het Deense hygge is wereldwijd iets om na te streven.

Wat hygge precies is? Meik Wiking, die onderzoek doet naar het geluksgevoel van Denen (naar verluidt het gelukkigste volk ter wereld) had er een heel boek voor nodig om dat aan niet-Denen uit te leggen. Ik nam het tot me als Engels luisterboek, en dacht bij elk stukje uitleg over de beleving van hygge: je bedoelt gezelligheid.

Hygge kun je in je eentje beleven met een goed boek in je favoriete stoel, met een warm dekentje en een kop thee onder handbereik.
Hygge is ook wanneer je kookt voor je vrienden en tot in de late uurtjes met elkaar praat en lacht.
Hygge gaat volgens Meik Wiking vaak samen met kaarsjes op tafel, warme chocolademelk, je lievelingstrui, je familie en je vrienden.

Gezelligheid dus.

Meik Wiking geeft in zijn boek tal van tips over hoe je de staat van hygge kunt bereiken. Ik maak me zorgen over de landen waarin dit boek met applaus wordt ontvangen. Zijn er zo veel mensen die moeten leren wat gezelligheid is? Ik stopte halverwege het luisterboek omdat de schrijver zichzelf steeds meer ging herhalen. Ik wilde iets gezelligers horen.

Hygge is ondertussen niet meer van tijdschriftcovers af te rossen. Je schijnt namelijk allerlei spullen nodig te hebben om het hyggelig te hebben. Dan heb ik het maar liever gewoon gezellig. Daarbij volstaat tevredenheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + drie =